Hvězdicovité pilulky

1.12.2016
Citace:
A.R.Kirtane et al., A once-a-month oral contraceptive, Science Translational Medicine 04 Dec 2019: Vol. 11, Issue 521, eaay2602, DOI: 10.1126/scitranslmed.aay2602
Zdroj
Vnitřek tabletky rozvinutý do tvaru hvězdice o průměru 4 cm (foto Melanie Gonick/ MIT).

Velký problém při orálním podávání léku je dodržení předepsaného dávkování. Lidé si neuvědomují jeho důležitost, nedbají na něj nebo prostě si zapomenou vzít pilulku ve správný čas. Řešení tohoto problému mimo nemocniční hospitalizaci představuje problém. V žaludku je mimořádně agresivní prostředí a navíc jeho obsah jím jen prochází. Postupné pomalé uvolňování z tabletky tento problém řeší tak na 24 hodin, sotva déle. Zajímavý přístup testují zatím na prasatech Andrew M. Bellinger, Mousa Jafari, Tyler M. Grant a Shiyi Zhang z MIT (Massachusetts Institute of Technology) v americké Cambridge spolu s řadou dalších kolegů z Brigham and Women’s Hospital i jiných pracovišť. Hezky ho popisuje toto video, ale vydržte hlavně do druhé půlky. Na počátku vypadá jejich pilulka jako běžná, větší vitaminová tableta. V žaludku se její vnější obal rozpustí a vnitřek se rozevře do podoby šesticípé hvězdy. Připomíná to malinkatý deštníček. Šest tuhých ramen z polykaprolakton propojuje pružný střed. V tabletce drží ramena sevřená u sebe , deštníček je zavřený. V žaludku, když vnější obal zmizí, pružný střed ramena rozevře do hvězdice o průměru 4 cm, jak vidíme na obrázku (foto Melanie Gonick/ MIT). Ta už kvůli své velikosti nemůže opustit žaludek a setrvá v něm několik týdnů, než se rozpadne a odejde dále trávicím traktem. Po to dobu agresivní prostředí žaludku pomalu naleptává její povrch a uvolňuje z něj postupně a stabilně aktivní látku. Konkrétně testovali sloučeninu ivermektin, která působí proti parazitům. Nicméně nasadit lze jakoukoli látku, u níž je perorální podávání možné.

19.12.2016: Obdobné zařízení pro rovnoměrné uvolňování cytostatik v nádorech vyvinuli Lyle R.Hood z University of Texas v San Antoniu a Alesandro Grattoni z Houston Methodist Research Institute spolu s dalšími kolegy. Tvoří ho nevelké nerezové pouzdro s cylindrickou dutinkou. Vyplňuje ji sloučenina s léčebným účinkem, kterou chceme uvolnit do okolí. Pouzdro injektujeme přímo do nádoru. Léčivo postupně prochází ven skrz selektivní membránu. Dávkování je rovnoměrné a lokální, takže do těla ji celkově pronikne mnohem menší množství, než při standardním podávání. Místní koncentrace však zůstává dostatečně vysoká. Lze tedy nasadit i sloučeniny s výraznými vedlejšími účinky.

12.12.2019: Chemická struktura polymeru anhydridu kyseliny sebakové. Hvězdicovitá pilulka z polymeru anhydridu kyseliny sebakové nasyceného levonorgestrelem bude možná fungovat jako antikoncepční pilulka, kterou je třeba užít pouze jedinkrát měsíčně. Strukturu antikoncepčního hormonu levonorgestrelu najdeme na obrázku zde.

 
Odeslat komentář k článku "Hvězdicovité pilulky "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Hvězdicovité pilulky " e-mailem

Diskuse/Aktualizace